maandag 11 augustus 2014

Waarom sociale media geen gratis advertentierubriek zijn

Uit recent onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ondernemers in Nederland de sociale media inzetten om hun naamsbekendheid te vergroten en nieuwe klanten te trekken. Media als twitter, facebook en linkedin vormen dan ook een handig platform om met bestaande en nieuwe klanten in contact te komen en je bedrijf of producten aan hen te presenteren. Maak daarbij alleen niet de fout om de sociale media als een grote gratis advertentierubriek te beschouwen! Ik zet drie verschillen op een rijtje.

1. Een- of tweerichtingsverkeer
Het belangrijkste verschil met een klassieke advertentie is dat sociale media nadrukkelijk tweerichtingsverkeer zijn. Is een advertentie bedoeld om onverbloemd jouw boodschap uit te zenden, op twitter en facebook zitten je volgers daar niet op te wachten. Ze willen in contact komen en terug kunnen praten; ze willen vragen stellen (en antwoord krijgen!), kritiek leveren, suggesties doen en jouw product aanbevelen als ze er enthousiast over zijn.

2. Vrijwillige volgers
Een advertentie in een krant of een commercial op radio of tv 'overvalt' de lezer, luisteraar of kijker. Gebruikers op sociale media volgen jouw account echter vrijwillig: ze willen berichten zien waar ze iets aan hebben of anders haken ze gemakkelijk af. Afhankelijk van het soort product dat je verkoopt, kan het prima zijn om fans op de hoogte te houden van de lanceerdatum van je nieuwste product. Maar wissel het eens af met een actie, een compliment voor je fans, een foto van achter de schermen en handige tips voor het gebruik van je producten. Zo blijft het volgen van je account aantrekkelijk.

3. Ik ben de beste
Het is heel gebruikelijk om in een advertentie of commercial te vertellen dat jouw product de beste is. Op de sociale media worden zulke ongegeneerde reclame-uitingen echter minder gewaardeerd. Natuurlijk begrijpen je volgers dat jouw social media-account een zakelijke doelstelling heeft, maar dat willen ze niet voortdurend merken! Veel beter is het om door het sturen van inhoudelijke berichten aan je reputatie te werken: je volgers kunnen dan zelf de conclusie trekken dat je verstand van je vak hebt of een positieve indruk krijgen van de manier waarop je met klanten omgaat. En laat liever anderen over jou zeggen dat je de beste bent, door hun positieve reacties te delen.

Samengevat komt het hierop neer: sociale media kun je heel goed gebruiken om te bouwen aan een relatie met potentiële klanten, maar dat vraagt om genuanceerde communicatie in plaats van het uitzenden van reclameboodschappen.

maandag 4 augustus 2014

Start met zakelijk bloggen in 5 stappen

Het begin van een nieuw seizoen – na de zomervakantie – kan dezelfde inspiratie voor goede voornemens geven als het begin van een nieuw kalenderjaar. Ikzelf bijvoorbeeld heb me voorgenomen om een doorstart te maken met het schrijven van blogs. De laatste maanden kwam er niet van – en soms lijkt het wel dat als ergens eenmaal de klad in is gekomen het steeds moeilijker wordt om het weer op te pakken. Eén weekje extra overslaan kan dan ook wel, denk je, maar voor je het weet zijn er maanden verstreken.

Bloggen is een hele mooie en leuke manier om je vakkennis te delen en om potentiële klanten laagdrempelig kennis te laten maken met jou en je bedrijf! Wil jij na de zomer ook een (door)start maken met je eigen blog? Bereid je – net als ik – dan via de volgende stappen voor en zet je voornemen om in daden!

1. Lezen
Heb je al eerder blogs geschreven over je vakgebied of je branche? Lees ze dan weer eens door om 'erin' te komen. Je kunt ook blogs van concullega's lezen of juist van bloggers uit een heel andere branche. Het gaat erom dat je nieuwe ideeën krijgt en (weer) in de stemming komt om te gaan schrijven.

2. Onderwerpen
Soms hoor ik van klanten of van andere ondernemers dat ze geen idee hebben waar ze over moeten schrijven. Het kan helpen om – nog zonder te denken aan de artikelen die je wilt gaan schrijven – eens een lijst te maken van de hoofdonderwerpen van je vakgebied. Schrijf vervolgens bij elk hoofdonderwerp vijf tot tien aspecten die daarmee te maken hebben. Zo heb je een flink lijstje van subonderwerpen waar je de komende maanden iets over kunt schrijven.

Ben je een hovenier, dan heb je misschien verstand van de onderwerpen snoeien, groenten kweken en bloemperken aanleggen. Het onderwerp snoeien kun je opsplitsen in bijvoorbeeld: tijdstip, technieken, veelgemaakte fouten en te gebruiken materiaal. Over verschillende van die subonderwerpen kun je zelfs meerdere artikelen schrijven om tips te geven ...

3. Inspiratie
Je kunt je ook laten inspireren
- door creatieve blogtitels van anderen. Zoek maar eens op internet.
- door het lezen van een vakblad. Refereer aan een artikel en formuleer je eigen mening en tips in je blog.
- door trends in je vakgebied, die je jouw klanten ook of juist helemaal niet wilt aanraden.
- door vragen die je krijgt van je klanten.
- door een boek te lezen en dat op je blog te bespreken.
- door berichten in de krant, die je als voorbeeld neemt voor een situatie in jouw vakgebied.

4. Planning
Om zeker te weten dat je ook daadwerkelijk aan het schrijven gaat, kun je het beste een planning maken. Beslis of je elke week of elke maand een nieuw artikel wilt plaatsen. Zet vervolgens vaste schrijfmomenten in je agenda en houd je aan de deadlines.

5. Voorraadje
Is het de komende weken nog wat rustiger vanwege de vakantietijd? Schrijf dan alvast wat artikelen in voren, zodat je een voorraadje hebt. Je kunt ze dan na de vakantie meteen gebruiken of ze juist achter de hand houden voor momenten dat je het zo druk hebt dat je een keer écht niet aan schrijven toekomt.

Heb jij nog andere tips voor het starten van een blog? Deel ze hier.